Ja på senaste tiden har jag legat i och bakat muffins. Jag älskar ju choklad och allt som har med choklad att göra. Äter ju choklad varje dag. Mmmmm!
Så dom senaste veckorna har jag även bakat lite chokladmuffins i jakt på det perfekta chokladmuffinsreceptet. Här nedan tänkte jag skriva upp och betygsätta dom recept jag gjort hittills.
Betygskala 1-10 (där 1 är urkasst och 10 är perfekt)
RECEPT 1 - Chokladmuffins med kaffesmak
12 muffins
2 msk snabbkaffe
6 msk smör
1 dl socker
1 msk honung
2,5 dl vatten
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bikarbonat
3 msk mjölk
1 ägg, lätt vispat
1. Häll kaffepulver, smör, socker, honung och vatten i en kastrull och värm på låg värme under omrörning till sockret har löst upp. Låt koka upp och sjud sen i 5 minuter. Låt svalna.
2. Rör i mjöl och kakao. Lös upp bikarbonaten i mjölk och blanda i smeten tillsammans med ägg. Vispa till en jämn smet och skeda upp i formar.
3. Grädda i 180° i 15-20 minuter.
Betyg: 1
RECEPT 2 - Chokladmuffins med frasig yta
12 muffins
100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver1. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda sist i matfettet.
4. Skeda upp smeten i formar och grädda mitt i ugnen i 175 i 15min.
Resultat: Ganska bra. Men tyvärr smakar dom alldeles för mycket socker. Får en sockerchock av att äta dom. Sockermängden bör definitvt minskas ner med 1 dl. Sedan växte dom inte. Bakpulvermängden bör ökas till åtminstone 1 tsk, eventuellt 1.5 tsk. Men något som jag gillar är den frasiga goda ytan. Hård, knaprig och frasig yta. Den får plus i kanten. Så därför höjs betyget ändå lite.
Betyg: 6
RECEPT 3 - Chokladmuffins a la pajdeg
12 muffins
8 msk margarin, rumstempererat
1,25 dl strösocker
4 dl fint vetemjöl
2 stora ägg
2 msk kakao
25 g mörk blockchoklad
1. Smält chokladen.
2 Häll margarin, socker, mjöl, ägg och kakao i en stor skål och vispa med elvisp till smeten är slät.
3 Rör ner den smälta chokladen.
4. Skeda upp i formar och grädda i mitten av ugnen i 180 ° i 15min.
SAKNAR TYVÄRR BILD - Glömde fota, men dom såg ut som små platta pajdegsmuffins.
Resultat: Inte som väntat. Jag var ute efter muffins inte pajdeg. Smakar som en chokladpajdeg, dvs. vanlig mördeg med chokladsmak. Sedan är dom platta och blir snabbt torra. Kan nog bero på den lilla mängd vätska som tillförs. Ingen höjdare tycker jag.
Betyg: 3
RECEPT 4 - Saftiga chokladmuffins
12 muffins
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1. Blanda kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en kastrull. Koka upp och låt blandningen kallna.
2. Rör rumsvarmt fett och resten av sockret poröst med elvisp eller matberedare. Rör ner ett ägg i taget.
3. Blanda mjök, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål och rör sedan ner mjölblandningen i smörvispet.
4. Tillsätt chokladmjölken.
5. Skeda upp i formar och grädda i mitten av ugnen i 175° i 17 min.
Resultat: Mycket bra tycker jag. Fluffiga som muffins ska vara och god chokladsmak. Bästa hittills. Dom växte bra och känns mjuka och saftiga. Vad som skulle göra dom ännu bättre är en chokladbit i mitten eller ett par stycken små chokladbitar i. Det skulle nog bli en 10:a då.
Betyg: 9
Provade det sista receptet och jag måste säga att det var helt perfekt! Supersaftig och perfekt balans av socker och choklad. :)
SvaraRadera